Cuina Catalana Patrimoni Cultural << Noticias

El sector agroalimentari com a patrimoni cultural en tres seminaris a la UB

 

El sector agroalimentari català vist com a patrimoni cultural és la temàtica de tres seminaris que es portaran a terme a la Universitat de Barcelona (UB), amb el títol “Cuina catalana, bé cultural immaterial d’interès nacional (BCIIN)”. Organitzat per la Fundació de l’Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG), amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), el primer tindrà lloc el 22 d’abril i comptarà amb la participació de diverses DOP i IGP catalanes.

El seminari parteix de la base que Catalunya és un país amb gran diversitat alimentària, amb un paisatge ben diferent del Delta de l’Ebre als Pirineus, de l’Empordà a Ponent, amb zones de secà, horta o costa. Per això, gaudim d’una important riquesa de productes i, per tant, un gran potencial culinari tradicional. Així, es pretén posar de relleu la tasca important que s’ha fet en aquest sentit des d’institucions i entitats professionals, tant oficials com civils. Es tracta també de crear sinèrgies i impulsar aquesta tasca de diferents sectors en relació a la tradició culinària, per contribuir a la candidatura de la cuina catalana com a patrimoni cultural immaterial de la Humanitat.

Programa del seminari

El director de la càtedra Sent-Soví de la Universitat de Barcelona, Antoni Riera Melis, farà la presentació de la candidatura “Cuina Catalana, Patrimoni de la Humanitat” per obrir aquest seminari. Tot seguit Joan Pluma, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya; i Domènec Vila, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, parlaran de la cuina catalana com a bé cultural, posant de manifest una nova categoria de patrimoni cultural, la que té a veure amb els béns culturals immaterials d’interès nacional.

Les tres ponències inclouen la varietat de productes i sectors alimentaris catalans. Per una banda, la primera ponència anirà sobre política de qualitat agroalimentària amb les DOP Formatge i Mantega de l’Alt Urgell i Cerdanya i la IGP Calçot de Valls; també sobre pollastre i races avícoles catalanes, i embotits, llonganissa de Vic, entre altres. La segona ponència anirà sobre la qualitat i tradició dels productes pesquers, amb Antoni Abad, president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona; i amb la federació nacional catalana de Confraries de Pescadors. Finalment, la tercera ponència serà sobre el vi català i la seva evolució històrica, amb Jordi Bort, director de l’Incavi.