Premis Umami << Notícies

Marc Calvo, Hèctor Martínez i Iolanda Bustos guanyen els Premis Umami

 

Els cuiners Marc Calvo, xef de l'Hotel Medes II de l'Estartit; Hèctor Martínez, de l'equip del Celler de Can Roca de Girona; i Iolanda Bustos, de La Calèndula de Girona, han estat els guanyadors de la primera edició dels premis Umami organitzats per Foodlab de Riudellots de la Selva i Friselva. L'entrega de premis s'ha portat a terme el 15 d'abril a les instal·lacions del Foodlab i els guanyadors han rebut el trofeu Umami, un xec per valor de 1.500 € i un val per vuit hores de serveis al Foodlab.

El concurs gastronòmic professional ha comptat en la seva primera edició amb 30 cuiners inscrits en alguna de les tres categories establertes, a partir de tres matèries primes diferents provinents del porc: la ploma, la careta i el garró. Nou cuiners van passar a semifinals, una jornada en què els candidats van haver de preparar el plat en directe en un temps de 20 minuts. Entre aquests finalistes, el jurat ha escollit els tres guanyadors, un per a cada categoria.  

Pel que fa a la ploma, el guanyador ha estat Marc Calvo, de l'Hotel Medes II de l'Estatit, amb la seva proposta de canelons de ploma i granny Smith amb esfèric de pèsol i bearnesa de xocolata. Els finalistes van ser Aida Ferrés, de l'Hotel Aiguablava (Begur) i Victor Trochi del restaurant les Magnòlies d'Arbúcies. 

En la categoria de la careta de porc, el guanyador ha estat el ravioli farcit de careta confitada amb pèsols llàgrima del Maresme, elaborat per Hèctor Martínez, de l'equip del Celler de Can Roca de Girona. En aquesta categoria els finalistes van ser Sergi Rodríguez, del restaurant Les Oliveres de Riudellots de la Selva, i Àngel Garcia, de Bubbles Gastrobar de Girona. 

Pel que fa als plats elaborats amb garró de pernil, la proposta guanyadora ha estat el garró de porc sense feina amb flor de taronger, garrofes i cruixent d'espígol  de Iolanda Bustos, del restaurant La Calèndula, de Girona. Els finalistes d'aquesta categoria van ser David Heras, del Balneari Vichy Catalan, de Caldes de Malavella; i Àngel Castel, de l'Escola de Turisme i Hostaleria de Girona. 

El jurat ha valorat aspectes com la utilització de productes de proximitat, la innovació en el tractament dels productes, la presentació i qualitat del plat final. Els membres que n'han format part han estat Lluís Barnès, de l'Ajuntament de Riudellots; Albert García-Mir, de Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat; Miquel Ramió, de Friselva; Brigitte Martínez, de l'IRTA; Quim Casellas, de l'Hotel Casamar; Lidia Aguilera, de FoodLab; Joan Piqué, del restaurant Club Tennis Girona; i Josep Vilella, crític gastronòmic de La Vanguardia.

Les receptes guanyadores seran promocionades en importants fires al continent asiàtic per part de Friselva, que explicarà alguns trets de la cuina catalana a partir d'aquestes propostes.

L'acte ha finalitzat amb una demostració de cuina i la següent degustació dels assistents a càrrec dels cuiners Joan Piqué i Quim Casellas. Els cuiners han preparat lasanya de porros amb ploma, morro cruixent amb pesto vermell i jarret amb albergínia fumada. 

Els organitzadors s'han mostrat molt satisfets i han manifestat la seva voluntat que el concurs tingui continuïtat amb pròximes edicions. Per part seva, els guanyadors també han mostrat la seva satisfacció destacant la importància d'aquests concursos per motivar els professionals del sector.