El Bulli Foundation << Notícies

Ferran Adrià presenta el nou Bulli a Girona

 

Ferran Adrià va presentar el que serà el nou Bulli, el Bulli 1846, ubicat a Cala Montjoi i amb un ambiciós projecte arquitectònic dins el Parc Natural del Cap de Creus. El Bulli Foundation inclou també la part experimental amb el nou el Bulli DNA i la part teòrica amb seu a Barcelona, la Bullipèdia.

El cuiner de l'Hospitalet de Llobregat va presentar el projecte de el Bulli Foundation i especialment el que en serà l'espai físic, el Bulli 1846 situat a l'emplaçament de l'antic Bulli a Cala Montjoi. La presentació es va dur a terme a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona, el 18 de marc, acompanyat de l'alcade de Girona, Carles Puigdemont; l'alcaldessa de Roses, Montse Mindán; el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra; el delegat territorial de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús; i l'arquitecte del projecte Enric-Ruiz Geli.

Adrià va reiterar durant la seva intervenció que es tracta d'un projecte que ha de ser “de país”, que es vol fer sentir a tothom partícip, un projecte “transparent”, i fet sense diner públic. “Volem suport i facilitat de l'administració però no diner públic”, va explicar del projecte que preveu uns 9 milions d'euros de pressupost, segons va explicar ell mateix, i que consta de tres branques: el Bulli 1846, el Bulli DNA i la Bullipedia. Adrià va insistir en què es tracta d'un “projecte de país” i va explicar que han rebut ofertes de Singapur o de Qatar però que sempre s'hi han negat.

El Bulli 1846, del qual se'n va poder veure la maqueta al hall de l'Auditori, serà l'espai físic de la Bulli Foundation, un centre que serà més que un museu, situat a l'antic Bulli, a cala Motjoi, però un projecte molt més ambiciós i delicat per la seva situació al Parc Natural del Cap de Creus. Segons va explicar Adrià, que la mateixa tarda es va reunir amb un grup d'ecologistes, es vol aconseguir que l'espai tingui un impacte zero pel territori i que sigui referencia mundial en arquitectura sostenible. El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, va explicar també que, pel fet d'estar dins el parc natural, el Parlament hauria d'aprovar una llei feta a mida per el projecte, un dels punts que també pot portar controvèrsia al projecte.

Pel que fa a elBulli DNA, es tracta de la part de recerca, formada per un grup de 40 cuiners i altres especialistes de diferents àmbits que es dedicaran a la investigació en gastronomia i creativitat durant vuit mesos a l'any. La seva tasca es podrà tastar en forma d'alguns sopars experimentals per a un grup reduït de comensals, però també hi tindrà cabuda el públic general, tot i que en nombre reduït, a través d'alguns sorteigs per Internet. Adrià va explicar que s'hi farà “cuina com a final”, però que alhora es pretén també exercir una tasca d'assessorament a escoles de cuina, empreses del sector, i fer arribar a la gent en general la idea “que no tinguin por a ser creatius”. Adrià va expressar que “es va tancar el Bulli com a restaurant per no tancar el Bulli”, en la seva recerca d'innovació, d'aquí que elBulli Foundation porti el lema de “feeding creativity”.

La part més teòrica de a fundació es veurà materialitzada en la tasca de la Bullipèdia que finalment tindrà un espai físic a Barcelona, al costat del Caixa Fòrum. Es tracta d'un projecte d'investigació coordinat per la Universitat de Barcelona juntament amb altres universitats a nivell mundial, pel qual treballaran 80 persones dedicades a “descodificar el genoma de la gastronomia”. Es tracta de fer una classificació, “una taxonomia” de la gastronomia.

El mateix Adrià va acceptar que el projecte havia anat canviant amb el temps. “Sí que canvia, sí. Però és que em dedico a això, a canviar les coses, a migrar”, va afirmar. Tot i que també va aclarir que al Bulli 1846 -nom que es deu als plats que es van crear a l'antic Bulli i alhora homenatge al pare de la cuina moderna, Auguste Escoffier, nascut el 1846-, “si hi va un nen, ho entendrà”. Finalment, el cuiner Adrià va expressar el desig d'obrir en un parell d'anys: "el somni és obrir el 2016".