Presentació oli nou DOP Empordà << Notícies

Destinen 100 litres d'oli de l'Empordà al Banc dels Aliments

 

La Denominació d'Orígen Protegida Oli de l'Empordà ha destinat 100 litres d'oli al Banc dels Aliments gràcies a un joc de la xarranca organitzat el 14 de desembre a Girona, durant la cinquena edició de l’acte de presentació de l’oli nou a la Rambla de Girona. A més es va poder tastar els olis dels trulls empordanesos de la mà del col·lectiu Bons Fogons.

El joc va ser un tipus de xarranca en què els participants havien de portar olives d'un extrem a l'altre. Per exemplificar el funcionament del joc solidari els primers a jugar-hi han estat els propis productors d'oli, els cuiners de Girona Bons Fogons, els representants del Banc dels Aliments, els representants del Gremi de Flequers, i algunes components del Cor Geriona (participants a Oh Happy Day) que han interpretat algun tema a cappella.

Com en les darreres edicions els restaurants de Girona Bons Fogons se sumen a la iniciativa de donar a conèixer l'oli de la DOP Oli de l'Empordà. Per aquest motiu del 2 al 21 de desembre els restaurants adherits a aquest col·lectiu gastronòmic disposaran d'aquest oli a les seves taules.

Paral·lelament el Gremi de Flequers Artesans de Girona va portar el seu Pa de Tramuntana al tast d'oli que van poder degustar les persones que el dissabte es van apropar a la Rambla.

La collita d'enguany

Simon Casanovas, president de la DOP, preveu que la collita d'enguany serà inferior en quantitat a la de l'any passat, en la que es van recollir prop de cinc milions de quilos d'olives, ja que durant la floració no va acompanyar el bon temps i també perquè les últimes ventades han malmès una part de la collita. Malgrat això la qualitat de l'oli produït serà excel·lent.

Reconeixement transitori de la DOP per part de la Generalitat

La Generalitat ha aprovat el reconeixement i el Reglament, amb caràcter transitori, de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Oli de l'Empordà, així com la relació de municipis de la zona de producció i elaboració, a l'hora que es reconeix el seu Consell Regulador provisional.

Després que el 2008 s'aprovés la nova Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà, la Comissió Europea va aturar la inscripció perquè calia reduir les varietats autoritzades. Posteriorment l'expedient es va tornar a tramitar i ara arriba el reconeixement transitori a l'espera del reconeixement definitiu per part de la Comissió Europea.